Silvestr 2001

Petr Vokáč

$Id: index.html,v 1.8 2002/07/19 10:52:22 vokac Exp $

24.4.2002

Abstrakt

Silvestr, který se konal u nás doma. Prvních pár dní jsme si užívali množství sněhu, které tento rok napadlo a jezdili jsme na běžky do Jizerek. O Silvestrovské noci jsme se vydali směrem na Černou Studnici, kde jsem měl připravené iglů. Na půlnoc jsme se vydali k rozhledně a pak se vrátili zpět do iglů, ve kterém jsme přespali


Obsah

1. Příprava
2. Příjezd, běžkování
2.1. Příjezd
2.2. Běžky Bedřichov
2.3. Běžky Jizerka
3. Silvestr

1. Příprava

Vezmu-li to úplně od začátku, tak jsem 10.12. dostal mail od Šípa ohledně možnosti společně strávit letošní silvestr. To se mi vcelku zamlouvalo až na místo konání, které mělo být někde u Kutné Hory. V zimě bych totiž uvítal, kdyby se taková akce konala spíš na horách, kde je možné si více užít zimních radovánek. Začal jsem tedy přemýšlet jakým způsobem zařídit tuto akci někde na horách. Bohužel nikde nemáme nějakou rozumnou chatu, ale na druhou stranu je náš dům téměř na horách a tak jsem se rámcově rozhodl, že bych je mohl pozvat k nám a na silvestrovskou noc bychom se mohli přesunout do domu po babičce.

Také jsem naplánoval, že součástí této akce by mohlo být přespávání v iglů. Když jsem tento návrh přednesl Ondrášovi, tak se netvářil příliš nadšeně. To moje sestra se pro to ihned nadchla, ale ona s námi ten silvestr trávit nebude, takže jí to "nepohodlí" venkovního přespávání nemusí trápit. V pondělí 17.12. jsem se tedy sešel se Šípem na Karláku, abych mu naznačil svoji představu a on jí docela rád přijal, protože stejně chěli se Šuperkou o Vánocích někam na hory. Šíp tedy napsal novou pozvánku a já jsem k ní hned musel dodat kratičký komentář. Nutno ještě poznamenat, že v pozvánce jsme přímo neřekli, že se bude spát venku.

Vzhledem k tomu, že jsem se rozhodl postavit to iglů, musel jsem už pár dní předem na něm začít pracovat. O sníh tento rok opravdu nebyla nouze (dokonce nám zasněžil celý plot, což tu bylo posledně tak před více než 10 lety), ba naopak. Místo, které jsem vybral pro stavbu bylo kousek vedle lomu, když se jde na Horní Černou studnici. Poprvé jsem tam šel sám a bylo to dost nepříjemné, protože jsem musel necelých 300m jít hlubokým sněhem bez sněžnic či lyží. Říkám-li hlubokým sněhem, myslím tím, že jsem občas zapadal více než po pás a ten kratičký úsek jsem šel snad půl hodiny. Když jsem konečně dorazil k okraji lesa, byl jsem pěkně uštvaný. Začal jsem hned se stavbou, aby bylo nebyla to žádná sranda, protože jsem musel postavit obydlí pro přespání kolem 5 osob. To už vyžaduje dost velké rozměry a navíc z toho sněhu, který padal při velkých mrazech, se nedalo pořádně stavět. Po druhé jsem šel ve čtvrtek 27.12. již s Ondrášem, dodělat střechu. Vzhledem k tomu, že bylo téměř nemožné z daného materiálu udělat střehu běžným způsobem, rozhodl jsem se, že budeme muset pro stavbu střechy použít nějaké klacky. V dané chvíli to bylo docela rozumné řešení (později při vlastním využití se ukázalo, že to zas není až tak optimální, ale o tom až dále) a během 5ti hodin práce byl prostor o rozměrech cca 2x2,5x1,5m zastřešen.

2. Příjezd, běžkování

2.1. Příjezd

První přijel nebo spíše přišel v pátek 28.12. Tomáš. Jel z Prahy stopem a nechal se vysadit na silnici mezi odbočkou na Jablonec a Libercem, protože se chěl ještě kus projít. Docela pěkně si tu procházku v hlubokém sněhu užil. Po necelé čtvrthodině dorazil ještě Šíp se Šuperkou. Po ubytování a jídle jsme vzali saně a vydali se za Ondrášem. Tam jsme si ještě vzali tři boby a šli jezdit z nedalekého kopce. Docela jsme se vyblbnuli až na to, že jsem narazil do Šuperky, která ležela na cestě. Večer jsme šli docela brzo spát, protože ráno jsme chtěli vyrazit "brzo" na běžky.

2.2. Běžky Bedřichov

Vstali jsme kolem osmé a po snídani jsme se vydali na autobus, který jede v 8:40 do Bedřichova. Cestou se k nám ve městě přidala ještě Zuzka. Na druhou stranu nejel Ondráš, protože se tvářil nachcípaný. Do Bedřichova jsme dorazili chvíli před desátou a vydali se směrem k Bedřichovské přehradě. Od ní jsme to vzali přes Oliveckou horu, Hřebínek a dál zadem kolem Ptačích kup. Vzhledem k tomu, že celé Vánoce vydatně sněžilo, byl krásný čerstvý, ale zato dost pomalý sníh. Nedalo se na něm tudíž pěkně bruslit a mě to navíc docela prokluzovalo. Jinak Jizerky byly krásně zasněžené s obrovskými námrazami všude, kde to jen bylo možné. Bohužel počasí nám moc nepřálo, jelikož byla mlha (tedy viditelnost byla asi tak půl kilometru). Další nepříliš příjemnou skutečností bylo obrovské množství lidí, které se zde pohybovalo. Byly to úplné průvody a ještě, že jsme nejeli tak rychle, abychom je museli předjíždět, protože to by byla docela krize.

Domů jsme potom jeli standardní cestou směrem na Kristiánov. Přímo až tam jsme nedorazili, protože jsme to vzali zkratkou přímo k Josefodolské přehradě. Dál už se jelo standardně přes severák, kolem Bramberku tobogánem a dál k Jablonecké přehradě. Dojeli jsme až k hrázi, odkud jsme došli na autobusovou zastávku, kde se s námi rozloučila Zuzka. Když jsme dorazili domů, začínalo se již stmívat. K večeři jsme si mohli udělat klobásy, ale zbytek si raději uvařil z vlastních zásob a tak jsem si je dal jenon já. Po večeři se stavil Ondráš a splečně jsme pak hráli criss-cross (tedy bez mé učasti). Spát jsme šli myslím chvilku po půlnoci, protože další den ráno jsme chtěli opět vyrazit na lyže.

2.3. Běžky Jizerka

Ráno jsme museli vstát na vlak jedoucí v 9:26. Když jsme vyrazili z domova, Šuperka si po 50m začala stěžovat, že jí bolí puchýře na patách a tak se vrátila domů. My ostatní jsme šli na vlak, když už před námi tam šel táta koupit lístky, protože jsme zas trochu nestíhali. Vzhledem k tomu, že přes noc docela vydatně sněžilo, tak i vlaky měly docela problémy a tak jsme už v Jablonci nabrali skoro půlhodinové zpoždění. Navíc jel jenom jeden pěkně přeplněný vagón (prý víc by jich to v tomhle sněhu neutáhlo a dle toho jak to pak jelo se tomu dá i docela dobře věřit) a navíc v něm byl dost nesnesitelný vlhký přetopený vzduch. V Tanvaldě jsme museli přesednout na zubačku, která nás pak dovezla až do Kořenova. Tam jsme dorazili chvilku před jedenáctou.

Musím uznat, že počasí tedy nebylo příliš optimální. Docela dost sněžilo a navíc foukal nepříjemný studený vítr. Když jsme se trochu dooblíkli v čekárně, vyrazili jsme směrem na Jizerku. Cestou na Mořinu jsem udělal dvě fotečky, na první by měl být Tomáš a na druhé Šíp. Z Mořiny jsme se vydali k bunkru a od něj dolů do osady Jizerka. Chvílemi tu foukal opravdu dost nepříjemý vítr a občas ve zvýřeném sněhu nebylo vidět dál jak na 10m. Když jsme dorazili na Jizerku, schovali jsme se za jeden dům a vzhledem k tomu, že již bylo po poledni, dali jsme si něco malého k jídlu, dle svých možností a zásob.

Z Jizerky jsme se vydali po silnici, která je však v zimě neprotahovaná, na Smědavu. Odtud jsme vystoupali ke Knajpě a zde jsme s tátou přesvědčili zbytek výpravy (tedy Tomáše a Šípa), že nejpohodlnější bude dorazit až do Jablonce stejnou cestou jako včera. Bohužel jsme tu byli trochu později a tak jsme do Jablonce dorazili vpodstatě až potmě. Já s tátou jsme se rozhodli jít domů pěšky, ale ostatní raději jeli autobusem (docela jim ten dnešní výlet stačil). Časově to vyšlo téměř stejně, a tak jsme se potkali doma ještě u vchodu.

Večer se stavila Zuzka a Ondráš a po příjemně stráveném večeru jsme se vydali na malou procházku na Petřín. Tady pomáhali popojet jednomu polskému teréňáku (ten člověk s tím asi neuměl vůbec jezdit). Také jsme se jako tradičně házeli do sněhu. No možná, že jsem si to pořadí večerů trochu popletl, ale v každém případě tento večer se táta vnucoval s jedním šampaňským (doma nám jich stojí za posledních pál let asi pět, protože to nikdo nepije). Musím uznat, že zbytek lidí si ho docela rád (snad) dal.

3. Silvestr

Ráno jsme vstali vcelku pozdě, protože jsme neměli v plánu lyžování a nemuseli jsme tedy vstávat na autobus. Po takovém línějším dopoledni jsme se vydali na procházku po Vrkoslavicích. Vzal jsem sebou foťák a tak jsem mohl udělat pár nevýrazných fotek. Vyrazili jsme směrem na Dobrou vodu. Stavili jsme se na zdejší malé kamenné rozhledně. Zde jsme se docela vyblbli skákáním do hlubokého sněhu. Když už jsme byli dost osněžení, vydali jsme se dál ke sjezdovce a potom až k malému kostelíku.

Po obědě byl konečně čas na to, abych jim ukázal fotky ze Švédska. To ještě pořád ani Šuperka ani Tomáš nevěděli, co je čeká večer. Po doprohlížení fotek jsme jim konečně se Šípákem oznámili jaké jsou plány na večer. Konečně se tedy dozvěděli, že dnešní večer stráví v iglů. Původně jsem to přespávání v iglů plánoval na minulý den s tím, že bychom se pak přesunuli do Velkých Hamrů, kde máme dům po babičce. Vzhledem k tomu, že se nás sešlo tak málo a po včerejším výletě by nebylo nejlepší ještě jít někam ven přespávat, přesunul jsem tuto akci na dnešek. Začli jsme si tedy balit věci a po večeři jsme byli připraveni na cestu. Divím se, že ani mamka moc neprotestovala, co jsem to zas vymyslel za blbost.

Když jsme kolem sedmé vyráželi od nás z domova bylo kolem 9°C a docela hustě sněžilo. Nejprve jsme se ještě vydali k Ondrášovi, kde nás jeho brácha vyfotil digitálním foťákem. Ty sněhové vločty na té fotce vyšly opravdu dokonale a myslím, že nezasvěcený člověk si při prvním pohledu vůbec netuší, co to tam vlasně je. Po malé zastávce před Ondrášovým domem jsme se vydali po silnici na Dolní Černou studnici a odtud pak dál na Horní Černou studnici. Ve druhé zatáčce jsme však sešli z cesty směrem k lomu. Zde již nebyla opět žádná cesta, protože jsme tu šli s Ondrášem posledně před třemi dny a mezitím napadalo skoro 50cm nového sněhu. Tento kus cesty až k vlastnímu iglů byl s bágly na zádech dost náročný.

Když jsme dorazili k vlastnímu iglů, zkontrolovali jsme nejprve, jak to s ním vypadá a Ondráš ho ještě lopatkou, kterou jsme sem schovali, trochu rozšířil. Pak se na zem dala celta a na ní karimatky. Musím poznamenat, že od té doby, co jsme to dostavěli, se to pěkně hnulo. Tam kde byl strop původně po ramena, byl nyní tak na pohodlné sezení (prostě se to slehlo minimálně o 70cm). Ač venku byl docela velký mráz, uvnitř se to během chvíle pěkně zadýchalo. Tedy to pěkně je potřeba brát spíše v negativním smyslu, protože zde začala být velká vlhkost vzduchu a navíc z klád, které podpíraly ze sněhu vytvořenou střechu, časem začala odkapávat voda. To bylo velice nepříjemné a navíc po dopadu na zem (karimatku), začala opět umrzat.

Na půlnoc jsme se rozhodli vydat na Horní Černou studnici (tedy spíše já s Ondrášem jsme rozhodli). Mezitím jsme si trošku užívali zásob, které jsme s sebou dotáhli a Šípák se Šuperkou zuřivě SMSkovali (vydrželo jim to snad hodinu). Po jedenácté jsme se vydali na cestu na Horní Černou studnici, kam jsme stihli přijít pře půlnocí. Došli jsme až k vysílači kousek od rozhledny a zde jsme se šampaňským a velkými prskavkami "oslavili" příchod nového roku (no podle mě je oslavovat nový rok stejně úplná blbost, ale pozitivní je možnost sejít se s přáteli). Poté jsme já s Ondrášem vylezli na vysílač (stejně jako minulý rok), ale bohužel letos byla mlha a tak byly vydět rachejtle tak nanejvýš od rozhledny. Zato na konstrukci vysílače byla suprová více než 20cm námraza. Vzhledem k tomu, že ostatním se nahoru nechtělo (no a taky tomu studenému vichru), jsem brzy slezli dolů a s ostatními se pomalu vydali zpět. Než jsme došli k iglů, tak jsme ještě na silnici pomáhali vyprošťovat jedno auto, Tomáš pak dostal pivo a byl náramně spokojen.

Do iglů jsme dorazili asi kolem jedné a ještě něco málo pojedli (Tomáš se cpal uzeným s pochybným zápachem a byl mírně přinapit) a Ondraš "uvařil" venku na liháči čaj. Měl jsem sebou i svůj vařič na propanbutan, ale v tomhle mrazu nebyl vůbec schopen fungovat (pěkně mě to naštvalo a tak si asi brzo koupím nějaký benzíňák). Když Tomáš konečně dojedl, mohli jsme se začít připravovat ležení. Musím uznat, že ten "déšť" ze stropu při okolní teplotě hluboko pod bodem mrazu nebyl vůbec ideální. Ono se totiž vlhkost srážela na kládách a odkapávala spolu s tajícím sněhem ze stropu. Také ač byl vnitřek tak 2x3m velký, pro pět lidí to tu bylo dost husté. Z těchto důvodů se Tomáš rozhodl přespat venku.

Ač jsem měl jen svůj letní spacák (bohužel se mi nepodařilo najít ten teplejší, který má sestra), nebyla mi zima a spalo se docela dobře. Jen ta vysoká vlhkost a kapající voda nebyla nejpříjemnější. Vstali jsme něco po deváté a vydali se zpět k nám domů. Cestou jsme potkali tátu a pak i mámu jdoucí na novoroční výstup na Horní Černou studnici. Doma jsme si dali teplý čaj a dali se trochu do pořádku. Ještě tohoto odpoledne se všichni dali na cestu domů. Když projížděl jejich autobus někde kolem našeho domu dostal jsem následující SMS od Šuperky: [Prave sme minuli vas pohostinny pribytek. Diky posilenym linkam i sedime! Jeste jednou diky za super zazitky! Az budou fotky, mejlni, spachame nakou slezinu. Pa S+V+T]